İHRACATTA RAKİP ANALİZİ YAPMANIN AMACI VE ÖNEMİ NEDİR

İHRACATTA RAKİP ANALİZİ YAPMANIN AMACI VE ÖNEMİ NEDİR

Rekabet analizi, ihracatta yeni stratejiler belirlemek, rakipleri tanıma ve onların önüne geçmek için önemli bir görevi üstlenir ve ihracat firmalarının bu analizleri düzenli olarak yapmaları önemlidir. Rekabet analizi, endüstri ve sektörü tanımak, pazarın ihtiyaçlarını ve durumunu anlamak için de önemlidir. Rakip firmaları araştırdığınızda, pazardaki firmaları da tanımış olacağınız için sektör hakkında da bazı fikirler edinmeye başlarsınız.

Bir rakip analizinin amacı, rakiplerinizin sizinkine kıyasla güçlü ve zayıf yönlerini anlamak ve pazarda bir boşluk bulmaktır.

Bununla birlikte, bir rakip analizi, kendinizi rakiplerinizle karşılaştırmaktan çok daha fazlasıdır, müşterilerinizin neye baktığını ve neyle etkileşim kurduğunu belirlemenin bir yoludur, bu şekilde stratejinizi bu zevklere ve ilgi alanlarına hitap etmek için kullanır.

Aslında, işinize müşterilerinizin bakış açısından bakmak, ne yaptığınıza ve neleri daha iyi yapabileceğinize bakmak için mükemmel bir fırsattır. Müşterilerinizi ve onların yolculuklarını anlayarak ne yapmanız gerektiğini, rakiplerinizin ne yaptığını ve bu ihtiyaçları diğerlerinden daha iyi nasıl karşılayabileceğinizi belirlemeye başlayabilirsiniz. Fakat bazen firmalar kendi içlerinde bu analizleri yapmakta zorlanıyorlar. Bunun sebebi kimi zaman işletme körlüğü kimi zaman ise bu analizleri yapabilecek kalifiyeli personelinin olmamasından kaynaklanıyor. Bu noktada son zamanlarda firmalar ihracat danışmanlığı ve iş geliştirme firmalarından yardım alıyorlar. İhracat danışmanlığı firmaları işletmeye dışardan bir göz olarak objektif bakabildikleri için daha sağlıklı bir analiz ortaya çıkıyor.

Kendinizi rakiplerinizle karşılaştırmanın önemi

Başlamadan önce, rakiplerinizin kim olduğunu anlamanız gerekir, başka bir işletmenin kilit bir rakip olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, kendinize sormanız gereken, hangi hizmeti sağladığını, benzer kitleleri hedefliyor musunuz ve size yakın mı çalışıyorlar. Ve bazen aramada görünmesini istediğiniz terimleri yazmak ve listelerin başında kimin geldiğini görmek kadar kolaydır.

3 ana rakip türü vardır:

  • Doğrudan rakipler: “Doğrudan bir rakip, aynı hedef pazar ve müşteri tabanını hedefleyen aynı ürün ve hizmetleri, aynı kâr ve pazar payı büyümesi hedefiyle sunar. Bu, doğrudan rakiplerinizin sizinle aynı kitleyi hedeflediği, sizinle aynı ürünleri sizinle benzer bir dağıtım modelinde sattığı anlamına geliyor. “
  • Dolaylı rakipler: “Dolaylı rakip, doğrudan rakipler gibi aynı ürün ve hizmetleri sunan başka bir şirkettir; ancak nihai hedefler farklıdır. “
  • Rakipleri ikame edin: “Müşterilerinize sizin de sağladığınız bir ürün veya hizmeti sunan başka bir şirket.”

Rakiplerinizle nasıl karşılaştırdığınızı ve kendinizi onlardan nasıl ayırt edebileceğinizi sormanız gerekir. Faaliyetlerini analiz ederek, hedef kitlenizi anlayarak, kendi iş stratejinizi geliştirmek için geliştirebileceğiniz daha fazla fırsatı belirlemeye ve tehditleri tespit etmeye başlayabilirsiniz. Bu şekilde, rekabet avantajınızın ne olduğunu ve nerede geliştirmeniz gerektiğini ve iş performansınızı artırarak bu bilgilerden nasıl yararlanmaya başlayabileceğinizi analiz etmeye başlayabilirsiniz.

Rakiplerinizin neyi başarmaya çalıştığını, kiminle ve hangi platformlarda konuştuklarını anladıktan sonra, hangi stratejileri kullandıklarını anlamanız gerekir, böylece bunu eşleştirebilir ve uzun vadede rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Bir adım önde olmanın önemi

Bir adım önde olmak için, en son endüstri trendlerine ayak uydururken müşteri gereksinimlerini anlamaya devam etmeniz gerekecek, bu şekilde sektördeki diğerleriyle bir adım önde olmanızı sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak bir rakip analizi yapmak ve bunu taahhüt etmek çok önemlidir. Yılda bir kez ihracat danışmanlığı yardımıyla rakip analizi yapmak firmanızı ve sektörü şeffaf bir şekilde analiz etmenizi sağlayacaktır.

Öyleyse rakip analizi neden önemlidir?

Sürekli değişen bir sektörde, müşterilerinizin dikkatini çekmenin yanı sıra rakiplerinizin önüne etkili bir şekilde geçmek için stratejinizi genişletmenin her zaman yeni ve yenilikçi yolları vardır.

  • Rakiplerin zayıf olduğu yanları görerek, fırsatları değerlendirme şansınız olur,
  • Onların iyi yaptıkları çalışmaları ve güçlü oldukları yanlarını görebilirsiniz
  • Sektördeki firmaların çalışmalarını görmüş olur ve pazarın durumuna dair daha net veriler edinirsiniz,
  • Rekabetin durumunu anlayarak, gelecekte karşılaşabileceğiniz durumlara hazırlıklı olursunuz,
  • Rakiplerin, tüketicilere nasıl ulaştıklarını ve tüketicilerin bu pazarlama ve reklam çalışmalarına nasıl tepki verdiklerini görerek, tüketicilerin beklentilerini anlamaya başlarsınız.

Bir rakip analizinin önemi fazla tahmin edilemez. Rakiplerinizi analiz etmek, sektördeki diğerlerinin çabalarını takip ettiğinizden ve eşleştirdiğinizden emin olmak için basit ama etkili bir pazarlama taktiğidir, böylece alakalı kalmanızı ve onların çabalarına karşı boğulmamanızı sağlar. Çevrimiçi konumunuzu güçlendirecek ve çevrimiçi ayak izinizi genişletecek bir pazarlama stratejisi uygulamanıza olanak tanır.

Önceki Yazı
İHRACAT NASIL YAPILIR?
Yazıyı görüntüle +
Sonraki Yazı
MİKRO İHRACAT NEDİR?
Yazıyı görüntüle +