
TARIM MAKİNALARI SEKTÖRÜNDE İHRACAT RAKAMLARI VE FUAR UYGULAMALARINDA YENİ TREND PAZARLAR
Tarım makinaları sektöründe 2021 yılı ocak-nisan dönemi ihracatımız, 2020 yılı seviyesine göre yüzde 35,1 artmış ve 441 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Bu verilerle sektörümüz, genel makina ihracat sektörler sıralamasında 22 sektör arasında 5. sırada yer almıştır.
Dış ticaret dengesinde ise 2021 yılının ocak-mart döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 139,9 olup bu dönemde tarım makinaları ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 142 artmış ve 236 milyon dolar olmuştur.
Bu dönemde makina sektöründe toplam ihracat 6,8 milyar USD olarak gerçekleşirken, bir önceki yıla göre değişim yüzde 30,2 olmuştur. Kilogram başına genel ihracat değeri 5,7 dolar seviyesindedir. Tarım makinalarında ise kg başına düşen birim değer 4,5 dolardır.
İhracatımızda ülke sıralamasına baktığımızda ABD, Özbekistan, İtalya, Azerbaycan, Irak, Fransa, Rusya, Sudan, Sırbistan ve Romanya şeklinde devam ettiğiniz görüyoruz. Bu pazarların en azından 2021 yılı için yeni trend pazarlar olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda Güney Rusya, Türki Cumhuriyetler, Balkanlar, Batı Avrupa ve Körfezler trend pazarlar olarak görülüyor. Böyle çeşitli pazarlara girmek her firma için personel yetkinliği açısından kolay olmayabiliyor. Bu nedenle profesyonel bir ihracat departman ve danışmanlığı hizmeti almak firmalara büyük katkı sağlar.
Dünya tarım alet ve makineleri ticareti 2007-2017 yılları arasında ortalama 56 milyar USD seviyesinde olmuştur. Bu dönemde 2009 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz sırasında 43 milyar dolara kadar gerileyen dış ticaret hacmi, 2013 yılında 63,9 milyon USD’a çıkmıştır. Tarım alet ve makine ticaret hacmi 2018 yılı sonunda 64 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı itibarıyla en çok ticareti yapılan ürün grupları sırasıyla 130 KW’dan büyük traktörler (5,8 milyar USD), 75-130 KW traktörler (5,2 milyar USD), motorlu çim biçme makineleri (4 milyar USD), biçerdöverlerdir (4 milyar USD) ve 37-75 KW traktörlerdir (4 milyar USD).
Ticaretin ülkelere göre dağılımına bakıldığında gelişmiş ülkelerin üst sıralarda olduğu görülmektedir. Bu kapsamda ihracatta Almanya, ABD ve İtalya, ithalatta ise ABD, Fransa ve Almanya ilk 3’te yer almaktadır. Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Hollanda, Kanada ve Belçika hem ihracatta hem de ithalatta sıralamada ilk 10’da yer almaktadır. İhracatta ilk 10’da yer alan ülkelerin toplam ihracattan aldığı pay %70, ithalatta ilk 10’da yer alan 10 ülkenin toplam ihracattan aldığı pay %52’dir.
Dünya genelinde pandemi dolayısıyla fuarlar ya erteleniyor ya da iptal oluyor. Bu nedenle dijital fuarlar düzenlenmeye başlandı. Ayrıca dijital fuarlar birçok avantaj da sağlıyor. Fiziki fuarlar çok büyük alanlarda yapılıyor. 1000-1500 firma katılıyor. Bir müşterinin o kadar firmanın standını dolaşması zaten fiziki olarak mümkün değil. Ama online fuarda oturduğunuz yerden istediğiniz kadar firmayı ziyaret edebilirsiniz. Fiziki fuarlarda bir noktadan sonra gördüğünüz bir ürünü aklınızda tutmanız bile mümkün olmuyor. Online bir fuarda defalarca geriye dönebilirsiniz, aklınıza takılan bir firmayı tekrar ziyaret edebilirsiniz.
Dijital fuarların firmalar için bir diğer avantajı ise kendilerini dijital anlamda geliştirmeleri için bir itici güç oluşmuş oluyor.