İHRACAT NASIL YAPILIR?

“İhracat Nedir? İhracat Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı yazımızda ihracatın detaylarından bahsetmiştik. O yazımızda da görüldüğü üzere, ihracat tanımı ve alt başlıkları ile oldukça geniş bir alandır. Bu okyanusta boğulmamak için ürününüzün satış ve operasyon süreçlerinin titizlikle ve profesyonel bir ekip tarafından yönetilmesi gerekmektedir.

Satış ve operasyon sürecinin profesyonel yönetimi, doğru pazar ve müşteri bulma ve diğer tüm konularda BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme sunduğu hizmetleri ve deneyimli İhracat Danışmanı kadrosuyla ihracat süreçlerine uzman bakış açısıyla süreci titizlikle yönetmektedir.

Gelin sizlere bu büyük İhracat okyanusunda “İhracat Nasıl Yapılır?” bunların adımlarından ve sürdürülebilir ihracat yapabilmek için birkaç püf noktadan bahsedelim…

ÜRÜNÜNÜZ + DOĞRU PAZAR= BAŞARILI İHRACAT

İhracat yapacağınız ürününüzü belirlemenin ardından direkt pazara çıkmak yapılan ilk ve en büyük hatalardan biridir. Ürün belirlendikten ve ihracata karar verilmemesinin ardından, ihracat yapmak istediğiniz ürün/ürünlerin doğru GTIP koduyla, istihbarat kanallarını kullanarak profesyonel bir pazar araştırması gerekmektedir. Bu pazar araştırması sonucunda hedef ve potansiyel ülkeleriniz belirlenir; rakip ve rakip müşteri analizleriniz yapılır ve bunlara bağlı olarak da Potansiyel Müşteri listelemelerinizin yapılması gerekmektedir.

Bu pazar araştırması ve sonucunda ulaşılan veriler her ihracat yapacağım diyen kişilerin yapabileceği bir iş değildir. İstihbarat konusundaki tecrübesi ile BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme sunduğu hizmetler ile firmaların Hazırlık Aşamasında tüm bu araştırmaları profesyonel kadrosu ile nokta atışı gerçekleştirmektedir.

KERVANI YOLDA DÜZMEYİN: PLAN PLAN PLAN

Hedef pazarımızı belirledik, rakip ve müşteri analizi yaptık ve her şekilde hazır mıyız? Tabi ki de hayır. Pazar araştırmasının yapılmasının ardından belirlenen hedef ve potansiyel ülkelere uygun bir ihracat planı hazırlanması çok önemlidir. Bu plan sizin pazara girmeden önceki hazırlık aşamanıza katkı sağlayacak sonrasında da satış ve operasyon sürecine geçildiğinde pazarlamanızın temellerini oluşturacaktır. Peki hazırlık aşamasındaki bu alan hangi aşamaları içermelidir?

  1. NİTELİKLİ PERSONEL

Planınızın ilk aşaması kesinlikle personellerinizi nitelik anlamında değerlendirip plana dahil etmeniz olacaktır. İlk sormanız gereken soru mevcut ekibinizden İhracat sürecini yönetebilecek bir nitelikli personeliniz var mı yoksa bu süreci yönetecek birini işe mi almanız gerekiyor? Burada şunu düşünmek çok önemli mevcut ihracat personeliniz ya da yeni alacağınız personeliniz bu çok yönlü ihracat süreçlerini her açıdan takip edebilecek mi? Çünkü ihracata hazırlık sürecinde web site, sosyal medya, katalog, broşür gibi dijital argümanlarının ihracata uygun hale getirilmesinin yanı sıra, müşteri listelemeleri, B2B sitelerine üyelik gibi çok aşamalı bir süreç yaşayacaksınız. Bu süreçte tüm bu konulara hâkim bir kişi bulmak ya da tüm bu süreçleri yönetebilecek bir ekip kurmak hem maliyetli hem de yorucu bir süreç olacaktır. Hem profesyonel kadrosu ile yöneten hem de birçok sektör tecrübesi olan asıl işi sadece İHRACAT olan İhracat Departmanı hizmeti veren firmalarla çalışmanız bu süreci hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır.

  1. ÜRETİM

Bu aşamada üretim kapasitesi açısından bir değerlendirme yapmak ve firmanızın mevcut makine ve istihdam durumunu incelemek gereklidir. Öncelikle kendinize sormanız gereken soru, “İç pazara üretim devam ederken, yeni ve uluslararası bir pazarın taleplerini karşılayacak bir üretim kapasiteniz var mı?” olmalıdır. Diğer bir soru da firmanıza bir ihracat hedefi koyduysanız bunu sağlayabilmek adına “Üretiminizi arttırmak için yeni makine ve personel istihdamı gerekli mi?” sorusunu değerlendirmek plan aşamasında yararlı olacaktır.

Bu aşamanın başlangıçta plana dahil edilmesinin en önemli sebebi bunları değerlendirmeden pazara girmenizin sonrasında doğuracağı daha büyük zararlardır. Ayrıca eğer üretim kapasitenizi arttırmak amacıyla yeni makine ve personel istihdamına gidecek olursanız yararlanabileceğiniz devlet teşviklerinin de bir haritasını çıkartmak faydanıza olacaktır. Bu gibi süreçlerini hepsini bir arada toplayan Özerk İhracat Departmanı hizmetimizle siz de bu detaylara boğulmadan sadece üretiminize odaklanarak yeni pazarlarda ihracat yapabilirsiniz.

  1. FİNANS

Birçok firma ihracata ilk başlamaya karar verdiği ilk andan itibaren sadece kazanacağı döviz miktarlarına odaklanmalıdır. Ancak hiçbir şey uzaktan görüldüğü gibi değildir. Evet ihracat döviz kazandırıcı ticaret yollarından bir tanesidir. Fakat özellikle başlangıçta ihracata dair bazı gider kalemleri oluşacaktır. Bu gider kalemleri:

  • Dijital Argümanların Oluşturulması, İhracata Uygun Hale Getirilmesi (Web sitesi- katalog- ambalaj vb.)
  • (Yoksa) İhracat Personeli, Dış Ticaret ve Pazarlama Yöneticisi, Dijital Pazarlama uzmanı gibi personellerin istihdamı
  • İlk ihracat masraflarının karşılanması
  • Reklam, ülke ve fuar ziyaretleri
  • Operasyon maliyetleri

Yukarıda görülen gider kalemleri ihracata dair temel ve başlangıç giderleri olup, daha da detaylandırılabilir. Burada sormanız gereken soru “Tüm bu giderleri ihracat kendini finanse edene kadar karşılayabilir miyim?” olacaktır. Cevaplarınızı özellikle hedef pazar ülkelerine göre değerlendirmeniz ve buna uygun bir plan oluşturmanız en doğrusu olacaktır. BM Dış Ticaret Danışmanlık verdiği Özerk İhracat Departmanı hizmeti içerisinde bulunan kalemlerle firmaları aslında bu büyük giderlerin içinde boğulmasını engellemektedir. Hizmetimiz firmaların gelir kalemlerine yazılacak bir gider olarak tüm süreçleri kapsayan bir yapıdadır.

İHRACAT ROTANIZA ULAŞTIRACAK BİR PUSULA

Sizi ihracatınıza ulaştıracak farklı seçenekler bulunmaktadır. Bu seçeneklerden hangisini seçerseniz seçin önceliğiniz her zaman fikri mülkiyetinizi korumak ve teslimat ile ödeme gibi konuların net bir şekilde belirlenip yazılı olarak anlaşılması olacaktır. Sözleşmenizin olması sizi ilerde oluşabilecek olumsuzluklara karşı hukuki olarak koruma sağlayacaktır.

Burada dikkat çekmek istediğimiz bir diğer önemli husus da birileri aracılığı ile kişilerle iş yapmamanızdır. Bu hem sizin karlılığınızı düşürecek hem de oluşabilecek sorunlarda sizi korunmasız bırakacaktır. Yola çıkmadan önce birlikte çalışacağınız kişileri doğru seçmek ve ürününüzün global pazarda kendi markanızla pazarlanması hem sizi satışa hem de firmanızın bilinirliği arttırmaya büyük katkı sağlayacaktır.

Bu aşamada ihracata ulaşmak için değerlendirebileceğiniz seçenekler şu şekildedir:

  1. Doğrudan Satış
  2. Bir Distribütör ile iş birliği
  3. Bir satış temsilcisi
  4. BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme “Özerk İhracat Departmanı Hizmeti”

Bu seçenekler arasında hem profesyonellik açısından hem de karlı ve sürdürülebilir bir ihracat süreci geçirmek adına BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme olarak sunduğumuz Özerk İhracat Departmanı hizmeti almanız sizi Nitelikli İhracata götürecektir. Firmamız Sürdürülebilir İhracat Çözümleri ile masa başında güçlü istihbaratı Yurt dışı saha operasyonları ile harmanlayıp, Nitelikli Pazarlarda Sürdürülebilir İhracat mottosunu kendine görev edinerek size en doğru ihracat sürecini sunmaktadır.

“PAZARLAR HİÇBİR ŞEYDİR, PAZARLAMA HER ŞEYDİR”

Doğru pazarı belirledik, planımızı oluşturduk ve yol gösterici pusulamızı seçtik. Her şey bitti ve hazır mıyız? Hayır… Tüm bunlar bizim ihracata başlamadan önce yüklendiğimiz silahlardır. Önemli olan bu silahları ihracat arenasına girdiğimizde kullanabilme yetkinliğidir. İşte bu yetkinlik PAZARLAMA’dır.

Nokta atışı hedef ülkeler, pazarlar bulun ya da çok iyi bir planınız olsun ya da pusulanız ihracatı göstersin tüm bu argümanları tamamlayacak en önemli şey Doğru İhracat Pazarlama Stratejileridir. Pazarlamayı Uluslararası bir bakış açısıyla yönetebilecek hem dijital süreçleri hem de operasyonel süreçlere katkı sağlayacak doğru ihracat pazarlama stratejileri sizi Sürdürebilir İhracata götürecektir.

Dijital Pazarlama Argümanları açısından dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bu argümanlardan reklam, görünür olmanıza yardımcı olabilir ancak başlangıç için (henüz ihracatınız başlamadıysa) sizlere ekstra bir maliyet olabilmektedir. O yüzden bu konuda öncelikle birkaç ihracat yaptıktan sonra bu sürece dahil olmanız daha yararlı olacaktır. Diğer bir konuda Sosyal Medya kanallarının ihracata uygun durumda ve hedef ülke dilleri özelinde bir Uluslararası İhracat Pazarlama Sorumlusu açısından değerlendirip o yönde hazırlanmasıdır.

Tüm bunların dışında pazarlama açısından bir diğer önemli husus da bilgilerinizin doğruluğu ve güncel olmasıdır.

Tüm bu süreçleri yönetebilmek ve ihracat alt yapısının oluşturularak doğru ihracat pazarlama stratejisi kurgulayacak bir hizmet arıyorsanız ihracat danışmanlık hizmeti almanız size büyük oranda katkı sağlayacaktır.

İHRACATA BAŞLADIK PEKİ YA SONRA?

Tüm bu hazırlık süreçleri tamamlandı ve hedef pazarınıza açıldınız. Sonrasında siparişleriniz gelmeye başladı peki bu aşamada ne yapmanız gerekli? Siparişler gelmeye başladığında ödeme şekilleri ve teslim şekillerinde dikkat edilmesi gereken çok fazla husus vardır. Bu aşamada alacağınız ödeme şekli, lojistik ve sigortalar gibi birçok ayrıntı bulunmaktadır. Bu alanda profesyonel bir çalışma metodolojisi oturtmuş ve birçok sektörde ve ülkede ihracat yapmış şirketlere danışmanlık hizmeti veren BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje geliştirme sunduğu hizmetler ile hem satış aşamalarını hem de satış sonrası süreci de kapsayan detaylı bir operasyon sürecini de yönetmektedir.

Bu süreçte öğrenmeniz gereken en önemli adım Incoterms’tir. Incoterms, sınırların ötesinde ticareti yapılan mallar için teslimat koşullarını belirleyen uluslararası kabul görmüş kurallardır. Alıcı ve satıcı, yanlış anlaşılmaları veya anlaşmazlıkları önlemek için satış koşullarının ayrıntılarını kabul ederler. Incoterms, malların taşınması, sigorta, vergiler veya harçlar, toplama noktaları, varış yerleri ve her aşamada malların sorumluluğunun sorumluluğunu belirlemektedir.

Satış aşamasında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus da yazılı bir fiyat teklifinin ve onaylı proformanın bulunmasıdır. Yazılı bir fiyat teklifi, ebat ve paketleme formatları dahil olmak üzere ürününüzün ayrıntılarını ve ayrıca müşteriye fatura edebileceğiniz ihracat etiketlemesi ve ambalajı sağlamaya yönelik olası ek maliyetleri belirtmelidir. Fiyat ve teslimat koşullarını (incoterms), varışta tahmini sevkiyat tarihini ve ödeme hüküm ve koşullarını belirlemek, daha ilerideki herhangi bir anlaşmazlığı önlemek için hayati önem taşır. Faturaların geç ödenmesi veya ödenmemesi bir risktir ve sigorta da dikkate alınabilir. Ticari kredi talep eden her yeni müşteri, kredi kontrolüne ihtiyaç duyar. Geri alınamaz bir akreditif önerilebilir, bu da ödemeleri kredi koşullarına göre ve üzerinde anlaşılan bir oranda güvence altına alır. Nakliye sırasında eşyalarınızın sigortalı olduğunuzdan emin olun.

İhracat yapmak istediğiniz tüm ülkelerdeki yasal ve düzenleyici ortamı anlamak çok önemlidir. BM Dış Ticaret ve Proje Geliştirme şirketi olarak sunduğumuz İhracat danışmanlığı hizmeti ile evrak işlerinizi yerine getirmenize yardımcı olabilir ve gerektiğinde uluslararası avukatlarla iletişime geçmenizi sağlayabiliriz.

Son olarak satışı yaptınız ve şartları kabul ettiniz, ürünleri oraya götürmelisiniz! Incoterms sigortanız, gümrük vergileri ve gümrük işlemlerinden, ihtiyaç duyduğunuz paketlemeye ve gereken nakliye aracına kadar tüm sürecin titizlikle yönetilmesi çok önemlidir. Çünkü ürünlerinizin güvenilir bir lojistik firması ile zarar görmeden gönderilmesi firmanıza olan güvenin de sarsılmamasını sağlayacaktır. Bu konuda da İhracat Danışmanlığı şirketi ile çalışmanız da sağlıklı bir süreç geçirmenize olanak sağlayacaktır.

SON OLARAK: İHRACATA DAİR BİRKAÇ ÖNEMLİ İPUCU

  1. Müşterilerinizle düzenli iletişim halinde olun ve teklifinizi iyileştirmek için geri bildirim alın.
  2. Zamanında teslimat yapın ve ithalatçıyı bekletmeyin. Gecikmelerden kaçınılamıyorsa, müşterilerinizle erken ve sık iletişim kurduğunuzdan ve ilerledikçe onları güncel tuttuğunuzdan emin olun.
  3. Şöhretinize yaslanmayın. Satışlarınızı artırabilmek için diğer potansiyel müşterilere göz kulak olun. Promosyon faaliyetinize devam edin ve ticaret fuarlarını ziyaret etmeye devam edin.
  4. İhracat, her üretici firmanın ulaşmak ve sürekli kılmak istediği bir dış ticaret yönetimi olsa da riskleri daima göz önünde bulundurmak gereklidir.

BAŞARILI İHRACAT!

Tebrikler. Artık başarılı uluslararası bir ihracatçı firma oldunuz. İş burada bitmiyor. Şimdi tekrar iş yapma şansınızı artırmanız ve sağlam bir marka ile güvenilir bir uluslararası ihracatçı olmanız gerekmektedir. Önemli olan ihracatınızı sürekli hale getirerek yaptığınız referans satışları ve marka bilinirliğinizi arttırarak Sürdürülebilir İhracat yapmanız gereklidir.

İhracata başlamak ya da var olan ihracatınızı arttırarak sürdürülebilir ihracatı arıyorsanız BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme olarak sunduğumuz ihracat çözümlerini profesyonel ekip ile harmanlayarak sizlere Başarılı İhracatın kapılarını açıyoruz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizlere iletişim kanallarımız üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz!

Önceki Yazı
ADEM ŞAHİN İLE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÜZERİNE BİR SOHBET
Yazıyı görüntüle +
Sonraki Yazı
ÇEKYA İHRACAT SAHA OPERASYONU
Yazıyı görüntüle +