İHRACAT YOLUNDA YAPILAN 10 ÖLÜMCÜL HATA

İhracata atılmak işletmeler için yeni bir pazar fırsatı oluşturabilir. Ancak, yanlış adımlar atarak işletmeler bu fırsatı tersine çevirebilirler. İhracat bir okyanustur, daha önce hiç okyanusta yüzmemiş biri karşılaşabileceği tehlikelerin ve risklerin farkında değildir. Belki de yüzme bile bilmeden okyanusa atlamıştır. İşte derin sularda yapılacak hatalar, işletmelerin hem maddi hem de manevi olarak zarar görmesine neden olabilmektedir.

Firmaların çıktıkları bu yolda karşılaşabilecekleri riskleri ve durumları önceden değerlendirmeleri onlara uluslararası pazarda rekabetçi üstünlük sağlayacaktır. Bu yazıda, ihracata başlarken yapılan 10 ölümcül hatayı ihracata başlamak isteyen veya ihracat yolunda devam eden firmalar için derledik. Gelin bu hatalardan kaçınarak, ihracat sürecinde rekabet avantajı sağlamanın ve başarılı ihracat serüveni geçirmenin yollarını bulalım!

  1. HEDEF BELİRLEMEMEK

İhracata başlarken en sık yapılan hata hedef belirlememektir. İhracata başlayacak firmalar, hedef pazarını belirlemek yerine internet üzerinden talepler peşinde koşmayı tercih etmektedir. Öncelikli olarak birkaç ülke belirleyip o ülkelere yoğunlaşmak yerine ürün bazında tüm taleplere bakmaktadırlar. Bu durum, odağın dağılmasına sebep olmaktadır.

Ayrıca her bir ülkenin, ürün ithalatında düzenlemeler farklı olduğu için ürünün, ülkeye göre modifiye edilmesi gerekebilmektedir. Bu da firma için ilave maliyet anlamına gelmektedir. Hedef belirleme konusunda zorluk çeken firmalar İhracat Danışmanlığı ışığında doğru bir Pazar araştırmasıyla firmanın ürünü için doğru pazarlar tespit edilebilmektedir.

BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme olarak masa başında yaptığımız saha istihbaratı ve Hedef Pazar araştırmasını birleştirip yıl içinde İhracat Saha operasyonları düzenliyoruz. Böylelikle hedef ülke ve hedef müşteri analizlerini doğrudan ulaşıyoruz.

Unutmayın, Samuel Smiles’ın da dediği gibi; “Bir hedefe karar vermek, çoğu zaman hedefin kendisidir.”

  1. GENELLEME YAPMAK

Türkiye pazarında başarılı olan bir yöntem diğer ülkelerde işe yaramayabilmektedir. Ya da farklı ülkelerde farklı sistemler uygulanabilmektedir. Örneğin, Almanya’da pazara giriş yöntemleri ile Finlandiya’daki pazara giriş yöntemleri farklı olabilir. Bu farklar, birçok sebepten kaynaklanabilmekte: Teknik, yasal, kişiselleştirme seçenekleri, vb.

Maalesef bu tarz hatalar, birçok firmanın yaptığı hatalardan biridir. Birçok firma, bu hataya düşmektedir ve ürünü, daha önce yaptıkları şekilde diğer ülkelerde satmaya çalışmaktadırlar. Bu hataya düşmemek için öncelikle hedef pazarı dikkatli şekilde araştırmak gereklidir. Bir diğer firmaların işini kolaylaştıracak yöntem ise profesyonel bir İhracat Danışmanlığı firmasıyla çalışmak olacaktır.

  1. “BEN EN İYİSİYİM” DEMEK

Türkiye’nin önde gelen firmalarından olabilirsiniz; sektörde uzun yıllar faaliyet gösteriyor olabilirsiniz, işi, 3-4 kuşaktır yapıyor olabilirsiniz fakat ihracat yapmaya başladığınızda artık sadece Türkiye ile değil, tüm dünyadan rakipler ile karşı karşıyasınız. Bu nedenle “Ben bu işi biliyorum” demek yerine, daha iyilerini örnek alıp kendinizi geliştirmeye çalışmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Müşteriler size uymaz, siz müşterilerin taleplerine uygun ürün hizmet temin edeceksiniz.

Bir diğer konuda düşük kaliteli veya yanlış ürünlerle ihracata başlamaktır. Yeterli kalite kontrolü yapılmadan, müşterilerin beklentilerine uygun ürünler sağlanmadığında, ihracat işletmeleri müşteri güvenini kaybedebilmektedir. Bu yüzden ihracat pazarına girmeden mutlaka ürününüzün kalitesine ve standartlarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

  1. İHRACATI İHMAL ETMEK

Bazı firmalar için ihracat, yurt içi piyasa durgunlaşınca yönelebilecekleri kolay bir alan gibi görülmektedir. Ekonomik durgunluğu aşmak adına ihracata yönelmeyi tercih etmektedirler. Belli bir süre ihracat için emek ve zaman harcamalarının ardından yurt içi piyasa canlandığında, ihracatı ihmal edip ve alışık oldukları iç piyasaya yönelmeyi tercih etmektedirler.

Halbuki ihracat bir süreçtir. Bu süreç içerisinde süreklilik daima öncelikli gelmesi gerekmektedir. Çünkü, yine iç piyasada ekonomik istikrarsızlık yaşandığında tekrardan ihracata yönelmek o arada geçen zamanda firmanın yolun çok gerisine düşmesine sebep olacaktır.

İç piyasa ve ihracat süreçlerinde denge kurmak bu noktada büyük avantaj sağlayacaktır. Yıllık üretim kapasitesinin dengeli bir şekilde dağıtılması, bir piyasanın gerektiğinde diğer tarafa kolayca yönlendirilmesi için altyapı çalışmalarının yapılması oldukça önemlidir. Bu noktada BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme olarak sunduğumuz ihracat çözümlerinde sürekliliği hedef alarak firmaların üretimlerinin dengeli bir biçimde ihracata yönelmesini sağlıyoruz.

  1. ÜRÜNÜ STANDART ŞEKİLDE SATMAYA ÇALIŞMAK

Her bir ülkenin ihracat kuralları ve uygulamaları farklıdır. Her bir ülkenin farklı yasal zorunlulukları, kültürel alışkanlıkları vardır. Bu nedenle aynı ürünü, aynı hali ile her ülkede satmak mümkün değildir. Bu yüzden, hedef pazarı belirledikten sonra ürünü, hedeflenen ülkeye göre değiştirmek, modifiye etmek gerekebilmektedir. Bu değişim, paketlemede ürün isimlerinde olabilmektedir.

İhracat pazarına kendi markanız ile girecekseniz, o ülkede markanızın anlamını araştırmanız, olumsuz bir anlama geliyorsa farklı bir isim ile pazara girmeniz gerekebilmektedir. Uygun, global bir marka yapılanması kurgulamak ve bunların detaylı araştırmasını yapmak sizleri avantajlı konuma getirecektir.

  1. UYGUN DAĞITIM/ SERVİS AĞI KURMAMAK

İhracatını yapacağını ürün teknik hizmet gerektiriyorsa bunu daha önceden kurmamak, ihracatın sürekliliğini sıkıntıya sokmaktadır. Ürünü aldıktan sonra satış sonrası hizmet alacağına inanmayan bir tüketici, ürününüzü tercih etmeyecektir. Bu nedenle dağıtım/servis ağı gerektiren bir ürünününüz varsa bu ağı sağlıklı bir şekilde planlamalısınız.

Ayrıca, yetersiz lojistik yönetimi nedeniyle teslimat sorunları zaman zaman yaşanmaktır. İhracat işletmeleri, ürünlerini zamanında ve sorunsuz bir şekilde müşterilerine ulaştırmak için yeterli lojistik yönetimi sağlamalıdır. Bu sebeple satış ve operasyon sürecini birlikte yürüten, her aşamayı titizlikle planlayan bir İhracat Danışmanlık şirketi ile çalışmak firmanıza büyük katkı sağlayacaktır.

  1. KARARLI OLMAMAK

İhracat, adım adım planlanması ve her aşamasının titizlikle incelmesi gereken bir süreçtir. Bu ay içinde ihracata niyet edip 1 ay içerisinde konteynerleri yüklemek çok büyük bir şans olur.

Hedef pazar araştırmasının yapılması, o pazarda ilgili firmaların bulunması ve bu firmalar ile iletişime geçilmesi bile zaman almaktadır. O firmalar ile görüşmelerin yapılması, numunelerin gidip gelmesi, ziyaretlerin gerçekleşmesi de bir süreçtir. Bu nedenle bugün niyet edilen ihracatın rakamlara yansıması en az 6 ay civarında olacaktır. Tabi ki sadece talep peşinde koşarak daha kısa sürede ihracat yapılabilir fakat stratejik olarak yapıldığında bu uygulama süreci yaşanacaktır.

Sürdürülebilir bir ihracat yapmak istiyorsak, markamızı global pazarda bilinir kılmak istiyorsak mutlaka kararlı bir şekilde doğru planlamalarla yola çıkmamız gerekmektedir. Doğru kanalları hızlı bir şekilde yakalamak istiyorsanız bir İhracat Danışmanlık firması ile çalışmanız faydanıza olacaktır.

  1. UYGUN BAYİ/DİSTRİBÜTÖR AĞI KURAMAMAK

Yurt dışında bir irtibat ofisinizin veya temsilcinizin olması ihracat süreçlerinizde sürdürülebilirliği yakalamak için büyük avantaj sağlayan bir durumdur. Ancak her isteyen firmaya temsilcilik vermek doğru değildir. İlk mal alımında sizden temsilcilik isteyenlere hemen evet dememeniz gerekmektedir. Öncelikle birkaç satış gerçekleşmesinin ardından detaylı araştırma yapmak önemlidir. “Seçeceğiniz firma ülkesinde belirli bir hacme ulaşabilecek mi? Sizin ürünlerinizi olması gerektiği şekilde tanıtabilecek mi?” gibi soruları mutlaka detaylandırmanız gerekmektedir.

  1. PERSONEL SEÇİMİNDE HATALAR

İhracata başlamak için genelde firmaların yaptığı ilk adım ihracatçı personel aramaktır. İhracat piyasası şu an da öyle bir noktaya gelmiştir ki, firmanızı, ürününüzü temsil edecek, doğru şekilde pazarlamasını yapabilecek personel bulmak oldukça zorlaşmıştır. Dil yetkinliği olan, az çok dış ticaret, ihracat süreçlerine hakim bir personel bir sektörde uzun yıllar ne yazık ki çalışmamaktadır. Genellikle bu yetkinliklere sahip personeller belli bir süre sonra komisyoncuya dönüşmektedir. Böyle kişilerle çalışmanız belli bir zaman, para ve emek harcayacağınız ihracat süreçlerinizdeki ilerlemeyi daha da gerilere götürecektir.

Eğer ihracat yapmak istiyor ve sürdürülebilir ihracata adım atıyorsanız sizin için en iyi seçim bir İhracat Danışmanlık firması ile çalışmak olacaktır. BM Dış Ticaret Danışmanlık ve Proje Geliştirme olarak sahip olduğumuz deneyimli ve profesyonel kadromuzla Sürdürülebilir İhracat için gerekli tüm planlamaları yapıyor ve sürecimizin bitiminde size İhracat İş Akış Şeması olarak teslim ediyoruz. Böylelikle hangi personel gelirse gelsin, sürdürülebilir bir sistem inşa edildiği için ihracatınız sürekli olacak, aksama yaşanmayacaktır.

  1. YARDIM ALMAMAK

İhracat, sadece üretip satmak değildir. Yukarıda birçok maddede belirtildiği üzere ürünün, satış yapılacak ülkeye göre güncellenmesi, katalogların o dilde hazırlanması gibi ön hazırlıklar gereklidir. Bunun yanı sıra ihracatta çok önemli konular vardır. Ödeme şekilleri, teslim şekilleri, finansman seçenekleri, teşvikler bu önemli konulardan bazılarıdır. İhracata yeni başlayacak bir firmanın tüm bunlara hâkim olması beklenemez. Bu nedenle bu konularda yol gösterici bir ihracat departmanından hizmet almak firmalar için en risksiz yöntemlerden biridir.

SONUÇ OLARAK

İhracata başlamadan önce yapılan hatalar, şirketlerin başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle, ihracat sürecine başlamadan önce dikkatli bir şekilde planlama yapmak, doğru pazarlama stratejileri oluşturmak ve iyi bir araştırma yapmak çok önemlidir. Aynı zamanda, doğru ekipman, yeterli finansal kaynaklar ve etkili bir lojistik planı oluşturmak da ihracat sürecinde başarıya ulaşmak için önemlidir.

BM Dış Ticaret ve Proje Geliştirme olarak sunduğumuz İhracat Çözümleri ile ihracata yeni başlayacak firmaların bu hatalara düşmemesi için doğru strateji ve planlamaları yaparak sürdürülebilirliği yakalamalarını hedefliyoruz. İhracat Danışmanlık ve Özerk İhracat Departmanı hizmetlerimizle ihracata yeni bir bakış açısı kazandırarak her adımınızı profesyonel ekibimizle detaylıca planlıyoruz. Sizler de ihracata başlamak veya var olan ihracatınızı arttırmak istiyorsanız bizlere iletişim kanallarımız üzerinden ulaşabilirsiniz.v

Önceki Yazı
YAZILIM SEKTÖRÜ İHRACATI
Yazıyı görüntüle +
Sonraki Yazı
KURUMSAL KİMLİK ÇALIŞMALARI
Yazıyı görüntüle +